istatistik

25 Mart 2008 Salı

Milföylü Bohça Pilav


Uzun zamandır yayınlanmayı bekliyen bir tarifti kısmet bu güneymiş. Bu pilavı Caner dayım yılbaşı daveti için yapmıştı. Dayım bizim ailede kallavi yemekler dedin mi? ilk akla gelen isimdir ;) Böyle izinlerde Türkiye'ye geldiği zaman nefis sofralar kurar bütün aile için. Böyle güzel bir sofra için yapmıştı bu pilavı da. Ben de dayım yaparken fotograflamıştım ama nasıl yapıldığını kaçırmayayım diye fazla özenli resim çekememişim. En önemliside son halini çekmemişim nasıl yumulduysam artık pilava :)) Geçtiğimiz aylarda arkadaşlarımı yemeğe aldığımız zaman aklıma geldi bu tarif ve menüye ekledim yani son hali benim yaptığım, milföylere sarılma aşaması dayımın yaptığı fotolardır. 1 yemek 2 ayrı zaman anlayacağınız..

Ama nasıl sarıldığını görmeniz açısından fikir olsun diye hepsini bir koyuyorum. Bu tarife kendimden eklediğim sadece üstündeki kafes şekli (gerçi onuda ben eklemedim yardıma ihtiyaç duyabileceğimi düşünüp erken gelen Şiro yaptı kafes işini. Biraz deli işi baştan söyleyeyim... :) Menünüz hazırsa ve yardım edecek arkadaşınız varsa kalkışın bu süsleme işine baya oyalıyor.)


Kafes pilavlar genelde bütünlüğü bozulmadan önce enfes görünürler ama kesip servis yapmaya başlayınca içi deşilmiş, darman duman bir görüntüye bürünür ya :) işte bu şekilde çok daha derli toplu servis yapılıyor. Yemeside serviside daha zevkli ama yapım aşaması biraz daha uzun sürüyor. Şık ve leziz bir tarif..





Davet menüme gelince ;

pancar salatası
havuçlu-kerevizli salata
ıspanaklı-peynirli börek
püreli mantar linktekinden tek farkı içinde tavuk olmayışı, bazen böylede yapıyorum..
milföylü kafes iç pilav
nutellalı üçgenler
ve Pınar'ın yaptığı tiramisu







gelelim kafes pilavımızın tarifine;
malzemeler:

15 ad. hazır milföy
1 kase badem
1 yumurta sarısı


Pilavı için malzemeler:
300 gram parça kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağ
3 yemekkaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 bardak pirinç
4 bardak su
tuz, kekik, k.biber, tarçın


  • Eti kesme şekeri büyüklüğünde doğrayıp iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.

  • Büyükçe bir tencerede tereyağla soğanı kavurun. Sonra dolmalık fıstığı atıp hafif kızarana kadar kavurun. Haşlanmış eti, kekiği, tuzu, k.biberi ekleyip biraz çevirin. Pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyin. Sıcak suyunu ekleyin ve pişmeye bırakın.

  • Suyunu çekince üstüne biraz tarçın serpip pilavı karıştırın. Sonra bir örtüyle üstünü örtüp demlenmeye bırakın.

  • Pilav iyice ılıyınca milföylere sarma işlemine başlayın. Merdane yardımıyla milföyleri biraz açın, içine dolu dolu 2 yemek kaşığı iç pilavından koyup bohça gibi katlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ters çevirip dizin. Ama açılmayacak şekilde katlamanız lazım yoksa ters çevirirken dağılabilir. Bu ölçülerle 13 tane bohça çıkıyor.

  • Artan 2 milföyden şeritler keserek bohçaların üstüne sepet örgüsü gibi yerleştirin. Bademleri sıcak suda bekletip yumuşatın ve kabuklarını ovalayarak çıkartın. Sonrada bohçaların üzerine dizin.

  • Üstlerine yumurta sarısı sürün. 250 derecede ısıtılmış fırında milföyler kabarana kadar pişirin. Afiyet olsuun..

26 yorum:

ozlemle dedi ki...

Tek porsiyonluk ikramlari cok seviyorum ben.Hem görüntü güzel oluyor hemde benim isim kolaylasiyor:)Blogunu gezdim hersey cok güzel ellerine saglik.
Sevgiler

sofraozlemi dedi ki...

ben bu pilavı ne zamandır denemek istiyordum ama bir türlü kısmet olmadı nedense..çok nefis olmuş cnm not aldım inş.deniycem..
ellerine sağlık.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ayşegül'cüm hem senin hem de dayının ellerine sağlık.. İnsan yumulmaz mı tabii :) Benim de mutfakta çok marifetli bir dayım var :) Müthiş şık bir sunum şekli, eminim çok da lezzetlidir..

Mihriban dedi ki...

Vay vay vay....Caner dayı sen çok yaşa... ne maharetli dayıymış caner dayı.Yengeniz çok şanslı anlaşılan. Ellerine sağlık nefiiiissss görünüyor. Sevgiler....

ayşegülmutfakta dedi ki...

sağolun kızlar
:)) evet ya ve henüz dayımın blogumdan haberi yok bayadır görüşemiyoruz msndende görünce süpriz olucak ;)

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik yigenim cokgüzel görünüyor sevgini kattiysan mutlaka lezzetli olmustur. yeni tarifler verebilirim. biliyorsun bende hep zor yemekler ve mezeler vardir.öpüyorum bulutla seni almanyadan sevgiler.

kizilciksurubu dedi ki...

cok güzel bir tarif,harika görünüyor.ellerine saglik canim.

antepası dedi ki...

Ne güzel bir görüntü,ne güzel bir pilav böyle.Dayının ellerine sağlık.Sanada bu güzel pilavı bize tanıttığın için teşekkürler.

Nilgün dedi ki...

Biraz zahmetlide görülse yapimi hazirlamaya deger canim..Senin ve dayinin ellerine saglik..


SEVGILER

ayşegülmutfakta dedi ki...

anaaam dayım isimsiz yorum bırakmışsın :)
bizdende size sevgiler dayıcım ama senin yemekler izlemeden yapılacak cinsten değiller :)
yine geldiğiniz bi zaman çıraklık yapar kaparım bişeyler sendennnn
öpüyorumm herkese çok selam :)

ayşegülmutfakta dedi ki...

arkadaşlar çok teşekkürler yorumlara sevgiler..

pelincelezzetler dedi ki...

Dayıcığının ellerine sağlık..Ama vallahi yine ustalık gerektiren bir lezzet olmuş..Nefis..
Öpüyorum.

gül dedi ki...

böyle bir pilavı ilk defa gördüm,ellerine sağlık canım,görüntüsü çok güzel ve tek porsiyonluk,daha ne isterimki,ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim,benimde domateslerden tık yok gerçi daha erken ama yeşil soğanlarımın kocaman oldu ve menekşelerim neredeyse çiçek açacak,doğrusu ilgilenmen beni çok mesud etti teşekkür ederim.

Tuğba dedi ki...

Canım tarifini özenle okudum bir bir dikkatle:)
harika bir tarif özelikle davetlerde süper!tek kişilik pilav servisi:)
ellerine sağlık Ayşegülcüm,
kocaman sevgiler..

ayşegülmutfakta dedi ki...

tuğba, canım teşekkürler
gül canım ne demek öylesine diğer tariflere bakarken gördüm yorumunu sende benim gibisin demişsin ya hani :)
pelin öpüyorummm teşekkürler

Melek* dedi ki...

aa çok değişik ve şık olmuş bir kişilik pilavlar:) fazla istesede yok yani o kadar:) ellerine sağlık

Feyza Fidan dedi ki...

Ayşegülcüm bayıldımmmm, dayının ve senin ellerine sağlık...Demekki bundan ne anlıyoruz, güzel yemek yapmak genetik bir şeymiş :)))
Canım benim, kocaman öptüm seni...

nihal dedi ki...

Ayşegül merhaba Menünün hepsi birbirinden harika.
Bohça pilavıda harika duruyor emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Ayşegül bide yazdığın tarih 25 mart gözüküyor.Yazıların yenimi eskimi anlayamıyorum yoksa sürekli uğruyorum haberin olsun =)
lezzetavcisi

fatoşşşşşşşşşş dedi ki...

mmmmmmm nefis görünüyor ellerine sağlık ayşegül abla hep ilk yorumu ben yazıyım diyorum ama olmuyo çok tanınıyosun kapamıyorum hadi sana blogda kolaylıklar dilerim bay...

ayşegülmutfakta dedi ki...

aaaa nihal hiç farkında değilim şimdi sen dedin öyle gördüm vallahi tarih kısmında bir düzeltme gerekiyor sanırım :)
ayy feyzacım harika bir iltifat bu hem bana hem aileme teşekkürler bilmukabele (kesinlikle!!) :)
melek var var isteyene bir bohça daha atıyoruz :)
fatoşçum sağol canım allah eksikliklerini göstermesin çok şükür ;)

asevi.blogcu.com dedi ki...

aysegül, dayınının ve senin ellerine sağlık.Çok şık bir sunum şekli...
banner'ını çok beğendim, çocukluk hayal kahramanımdır:))
Sevgilerimle
Emel
asevi.blogcu.com

sevgi dedi ki...

Çok güzel görünüyorr.Yeni bir şeyler ögrenmek çok güzel .Ellerine sağlıkk

Güldenceninmutfagi dedi ki...

BÖYLE BIR MARIFET BÖYLE GÜZEL BIR LEZZET OLAMAZ!!!
DAYINIZIN ELLERI COK MARIFETLI MASALLAH YANI NE DIYEYIM MÜKEMMEL GÜZEL BIR TARIF OLMUS:)))
AFIYET SEKER OLMUSTUR SIZLEREDE BÖYLE BIR MASADA YEMEGE OTURMAK ZEVKLERIN EN GÜZELINI VERIR INSANA AYOLLLLL:)
CANIM IYI HAFTALAR DILERIM.
SEVGILER,ZIYARETIN ICIN COK TESEKKÜRLER.

ayşegülmutfakta dedi ki...

emel, sevgi, güldence öpüyorum teşekkürler ederim yorumlar için..

Limonlu Kek dedi ki...

Ayşegülcüm gerçi çok güzel bir tarifin daha var yukarıda ama ben şu perde pilavına hayranlığımı dile getireyim dedim. Bu ne güzel bir görüntü olmuş, hem de yapımı çok pratik, çok tuttum vallahi, ellerinize sağlık...

lezzetduragi dedi ki...

perde pilavı gibi olmuş güzel görünüyor
ellerine sağlık.