istatistik

8 Ekim 2008 Çarşamba

domates reçeli

domates reçeli




İlk defa kendilerine, geçen sene bloglar arası gezerken rastladım. Şahane rengi, görüntüsü, yapımındaki meşakat ve incelikle son derece orjinal bir tat doğrusu.


Bu reçelin yapımında kullanılan domatesler ( halk arasında, ziraatte falan tukaş domatesi diye satılıyor.) Acemi aşçı da italyan domatesi olarak bahsetmiş.
Mutlaka görmüşsünüzdür pazarda, manavda
sert yapılı, kalın kabuklu bir domates çeşidi.


Kendine has harika bir tadı var.

Öyleki

özel zamanlarda günlerde misafirlere, kahvenin yanında ikram edilebilecek naif bir tat!





Geçelim tarife.. Gerçi tarifi alsanızda yapmak için temmuz-ağustos zamanını beklemeniz gerekecek çünkü 
bu tukaş domateslerinin zamanı bu aylar.


Malzemeler:
20 adet domates
20 adet taze badem
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Dilerseniz yarım çay kaşığı vanilya

Yapılışı
Bademleri bir gece önceden suya koyun. Ertesi gün kabuklarını soyun.
Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını özenle soyun,
Soyulmuş domatesleri, sönmemiş kireç kaymağında 2 saat kadar bekletin.
İyice sertleşen domatesleri kireç suyundan çıkartıp bol suyla 2-3 kez yıkayın.
Domatesleri avucunuzla sıkıca kavrayarak alt! kısımlarından delin.
Yine avucunuzla kavrayarak, yavaş yavaş sıkıp, içindeki tüm suyu çıkartın. (Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız, domates patlamamalı, suyu sadece deldiğiniz delikten boşalmalı)
Suyu sıkılmış domateslerin içerisine soyulmuş bademlerden birer adet yerleştirin. Domatesleri yeniden avucunuzla sıkıştırın
Şeker ve suyu yarım saat kaynatın. Sürenin sonunda domatesleri içine atın.
30-45 dakika civarında pişirin. Pişmeye yakın limon tuzunu atın.
Şerbeti tabağa damlatma yöntemiyle pişmeyi kontrol edin.
Reçelleri çok dikkatle kavanozlara boşaltın. Afiyet olsun.


Not:
Domatesleri soyarken delmemeye özen gösterin. Domateslerin bütün halde kalması çok önemli.
Aynı şekilde suyunu sıkarken de çok dikkatli ve yavaş olmalısınız. Sadece deldiğiniz delikten içindeki bütün suyu çıkartmaya çalışmalısınız. ( İlk kez deneyecekler için zahmetli ve sıkıcı olabilir.)
Suyu kaldığı müddetçe hem tadı farklılaşıyor, hem de reçelin rengi koyulaşıyormuş. O yüzden mümkün olduğunca içini boşaltmaya çalışın.



Kireç kaymağının yapılışı:

-2 avuç kadar kirecin üzerine 3 lt. su koyuyor karıştırıyoruz. 3-4 saat sonra kireç dibe çöküyor.-Üstte biriken duru su kireç kaymağı oluyor. Ben bu ilk suyu döküyorum.-Aynı işlemi tekrar yapıyoruz. Hazırladığımız meyvelerin üzerine geçecek kadar bu suyu koyuyor, 1/2 ile 1 saat arası bu suda bekletiyoruz. Çok bekletirsek meyveler sertleşiyor.


kireç kaymağının tarifi bu blogtan


25 yorum:

Oreste dedi ki...

Hello Ekim, a salute from Rome. Ciao

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Çok meşakkatli ama bir o kadar da leziz bir reçel:)) Çok severim, arkadaşının ellerine sağlık,

Sımsıcak sevgiler.....

simayhobievi dedi ki...

merhaba ayşegül hanım arkadaşınızın eline sağlık gerçekten çok zor bir reçel ama kesinlikle buna değiyor tadını bilen biri olarak yazıyorum annem biz çocukken çeşit çeşit reçellerinin arasına bunu da sıkıştırırdı yalnız bizde fındık bol olduğundan olsa gerek içine kavrulmuş tane fındık ve birer tane karanfil koyardı ve tadına doyamadığımız bir lezzet çıkardı ortaya neyse uzattım eskilere alıp gitti beni bu reçel ondan olsa gerek bu kadar yazdım iyi geceler diliyorum

SOFRAM dedi ki...

Canım günaydın, harika bir reçel olmuş, duymuş ve bir yerde görmüştüm ama hiç yemedim, görüntülerden nefis olduğu belli, hele de kireç kaymağına yatırılarak yapılan reçeller çok güzel oluyor.Epeyi uğraşlı ama yapmaya değer, aslında keşke domatesin çiğ halini görebilseydik, her domatesten olmuyor sanırım, arkadaşınızın ellerine sağlık, sizlere de afiyetler olsun, paylaştığın için de çok teşekkürler, sevgiler canım...

pelince dedi ki...

Bozcaada da satılır ,ve şahanedir...İlk kez orda görmüştüm...Domates demeseler anlamazdım bile..

Ev yapımı için ellerine sağlık..

Ayse Pamuk dedi ki...

Hiç yemedim gerçekten tadını merak etmedim değil yapanların ellerine sağlık.Evet bencede çok fotojenikler:))

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok ilginç bir tarif bu ben çiyada görmüştüm yanlış hatırlamıyorsam ya tatlısıydı yada reçeli.

peynir hösmelimi dedi ki...

Aysegülcüm ne kadar degisik bir recel ilk defa görüyorum.Eminim güzeldir.Öyle bir anlatmissinki agzim sulandi.
Kaplumbagana gelince.Arada sirada günes gören bir cam kenarina koy.havuzunda yüksek bir tas bulundur.Benimki cok seviyor yüksek yerleri.Birde eger bahceniz varsa hareket etsin biraz yürüsün.Cimenlerde yürütüyorum her gün.
Suyunu ilik tutmaya bak yoksa uyur.Yani kis uykusuna yatar.
Benden bu kadar.ziyaretin icin sag ol.
Sevgiler.

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

patlıcanı duydum ama bunu ilk defa görüyorum..daha neler öğrenicez bakalım :).çok ilginç ve birazda zahmetli ama tadını da çok merak ettim..inşallah yaz gelsin bi ara deneyeyim yarım ölçü..arkadaşının ellerine sağlık..

sevgilerimle

Neş'e dedi ki...

hmmm bayılırım doğrusu domates reçeline
bu yıl şansım olmadı ama ksımetse seneye
ellerine sağlık

yildiz dedi ki...

Adini duydugum,ama tadini bilmedigim bir lezzet.Arkadasinin ellerine saglik,yakin olsaydim yarim kavanozu paylasirdik.
Iyi pazarlar diliyorum....

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

harikaaaaa gerçekten..
bende bir ay önce bozca adada doya doya yedim kaldığımız tüm otellerde.
yakında resimleri yayınlıyacağımm. paylaşırız
sevgilerrle.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Hımm hıç denemedığım bır lezzet.Denemek lazım.Arkadasının ellerıne saglık .Sevgiler..

made in funda dedi ki...

ayşegülcüğüm ilk kez duydum ama şahane olmuş resimlere bakarsan.çokta zahmetli.insan yemeye kıyamaz.

Ayşegül'ün tatlı rüyası... dedi ki...

ayşegülcüm gerçekten çok zahmetli bir reçel gerçekten. ben domates reçelini çok severim. bozcaada'ya her gidişimde alırım. döndüğümüzün haftasına da biter:) blogunda görünce yemiş kadar oldum. ellerine sağlık. sevgiler,

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayşegülcüğüm gerçekten orjinal bir tarif olmuş,ben bu reçeli görmüş ama denememiştim. Mutlaka deneyeceğim nasılsa Antalya'da reçelin her çeşidi var.

Sevgiler,
Evren

fatosun mutfagından... dedi ki...

çok merak ettim tadını...görünüşü harika..sevgiler

Melek* dedi ki...

ıyyyy domatesi hep tuzlu yemeye alıştıkya duyunca gairpsedim ama tek duyayan benmişim heralde yorumlardan anladım:) ellerines sağlık size afiyet olsun

Gaye dedi ki...

Merhaba Ayşegül, bloguma gelirsen seni bir hediye bekliyor ... sevgiler

Rakunt ideas dedi ki...

Ayşegül bunu duymuştum ama yemek kısmet olmadı.Her tadan bu lezzetten süper diye bahsediyor.Ellerine sağlık ..

Sevgiler

Bahar dedi ki...

domates reçeli ilk defa duyuyorum :) bende deniyecem

Tansu Aksu dedi ki...

Yaz geldi, guzel kirmizi olmus domateslerle guzel olur.Bunun yapmasi kolay, ve lezzetli

1kilo cok kirmizi, iyice olmus domates – sapinin domatesle birlestigi yer bicakla oyup atin. Cekirdekleri kabugu vs kalacak sekilde kucuk parcalara bolup orta boyda bir tencereye koyun.
1 cup toz seker. Bir cup’un turkcesini bilmiyorum ama yarim su bardagi ya da 200 gram filan seker olsa gerek.
3 corba kasigi limon/lime suyu taze
1 cay kasigi taze rendelenmis zencefil
Yarim cay kasigi kimyon
Ceyrek cay kasigi tarcin
Ceyregini yarisi cay kasigi toz karanfil
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi kirmizi pul biber

Bunlarin hepsini bir tencereye koyun, arada bir karistirarak bir kere kaynatin.
Sonra kapagini kapatip en kucuk ateste arada bir karistirip 75 dakika pisirin.
Sonra kapagini acip bir yarim saat filan daha pisirinin taki guzel koyu recel kivamini alana kadar.

Afiyet olsun
Tansu Aksu

ayşegül mutfakta dedi ki...

tarif için çok teşekkür ederim :)

Hülya YILMAZ dedi ki...

Merhaba. Tarif için teşekkürler. Sizin tarifinizi kullanarak (sayfanıza link verdim) ben de denedim bu reçeli ve bloguma yazdım. Umarım bir sakıncası yoktur.
Sevgilerimle,

ayşegül mutfakta dedi ki...

Hülya hanım reçelinizi gördüm harika olmuş elinize sağlık..