istatistik

13 Nisan 2008 Pazar

ıspıt kavurması

Aslında ıspıtın vakti geçti. Karadeniz bölgesinde ilk bahar yağmurlarıyla dere kenarlarında coşan yabani bir bitkidir. Yabani olarak toplanıp mevsiminde tüketilir. Türkiyede tarımının yapıldığını hiç duymadım!? İşte çıktığı toplanabildiği kadar toplanıp bolca tüketiliyor. Geçen ay annanemde bize bir koli ıspıt gönderince doyasıya yeme imkanı bulduk..



İşte böyle bir bitki ıspıt!







Nedir ıspıt??
Eski Yunanlılardan bu yana bilinen ve kullanılan bitki, günümüzde de Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde İngiltere’de ve Kuzey Amerika’da yetiştirilir. Yaklaşık 60-70 cm’e kadar büyüyebilen Hodan’ın batıcı tüylerle kaplı büyük sapların tepesinde kümelenen mavi renkli yıldızsı çiçeklerden oluşan sarkık çiçek salkımları vardır. Bu batıcı kıllardan ötürü hodanın Latince adı Burra’dan yani kaba kumaştan gelmedir. hodanın çiçeklerinin tam ortasında kozalağı andıran bir biçimde sıralanmış beş tane parlak sarı erkek organı bulunur. Bu yararlı otun içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları onu çok değerli kılar. Hıyar benzeri ferahlatıcı bir tadı ve kokusu olan bu bitkinin taze yapraklarından Anadolu’da yemek yapılır. Kurutulmuş yaprakları da çorba, salatalara baharat olarak katılır. Çiçekleri, dal uçlarıyla yapraklarından ateş düşürücü, idrar artırıcı ve yumuşatıcı (müsilaj nedeniyle) ilaç olarak da yararlanılır. Hodan’ın tohumları irice, kahverengi, üç köşeli ve pastil şekillidir. Tohumlar sekiz yıl kadar canlı kalabilir, hodanın körpe yaprakları, ince ince doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere eklenir. Hodan ayrıca arıcılıkta arıların beslenmesinde kullanılır.






malzemeler: tuzlu suda haşlanıp, suyu süzülerek sıkılmış bir bağ ıspıt(hodan)


sıvıyağ, 2 büyük boy soğan, k.biber, tuz


yapılışı : sıvıyağda soğanları yemeklik doğrayarak kavurun. Haşlanıp suyu sıkılmış ıspıtı ekleyip kavurun. baharatlarını atın. Bu kadar basit! Sap kısmındaki batan tüylerden dolayı ,yoğurtla servis yapılırsa daha kolay tüketilebiliyor. Afiyet olsun..

16 yorum:

antepası dedi ki...

Ben bu bitkiyi buralarda görmüştüm ama ismini bilmiyordum.Öğrenmiş oldum.Tabi yapılışınıda:))Eline sağlık.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ayşegül'cüm ben ilk defa senden duydum ıspıtı.. Faydalı bilgiler sayesinde de ne olduğunu öğrenmiş oldum, teşekkürler canım. Ayrıca ellerine sağlık..

Cafe Nino dedi ki...

Ispıtın isminide,yapılışınıda ilk defa duyuyorum.Ama anlatımından ne oldugunu bilgigimi fark ettim.Eminim tadıda guzeldir.Ot olsunda ne olursa olsun.

Neş'e dedi ki...

ıspıt bizde kullanırız ama ben hep kurutulmuşunu gördüm taze halini yemek kısmet olmadı. Bu arada siteni yeni gördüm ve başlığın harika olmuş bana çocukluğumu hatırlattı çok beğendim :) sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Canım bu ıspıt benim bildiğim bir bitki, baharda çok olur buralarda, yörelere göre çok farklı isimler alıyor, bizim buralarda kaldırık, zıbıdık olara bilinir, diğer yörelerde hodan ve şu an aklıma gelmeyen birkaç ismi var.
Bizde yumurtalı kavurmasını yaparız, çok lezzetli bir yemek oluyor, seninki de çok güzel görünüyor, ellerine sağlık canım, sevgilerimle...

pelincelezzetler dedi ki...

Bende ilk kez gördüm.
Şimdi bu bitkiyi biz nereden bulup yiyeceğiz ??
Sana gelip yemek en iyisi bence :)
Ellerine sağlık..
Öpüyorum.

sofraozlemi dedi ki...

ismide çok hoşmuş:)kendiside..pek severim yeşilliği.acaba bizim buralarda adı ne olaki?

ellerine sağlık cnm..sevgilerimle

cevver dedi ki...

Canım ben bu otu daha önce hiç görmemişim.İçeriğinin besleyici olması ne güzel.Size de afiyet olsun.Şifa olur inş.

elif dedi ki...

bu otu ben ilk defa gördüm. çok değişikmiş

meleginmarifetleri dedi ki...

Çok değişik geldi bana ben pek böyle otlardan yemediğim için ilgimi çekmemiştir sanırım.
Aslında ege bölgesi otu çok sever ama ben pek ııı ellerine sağlık sevgiler canım bay

Haydi mutfağa dedi ki...

bizim memlekette hodan deniyor.tadı harika oluyor.
elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

canım bu bitki bizim burda baharda çok oluyor ben biraz şehir dışında oturuyorum yazın eşim ve çocuklarımla gidip topluyoruz bizde çiçekli mancar kaldirik ve tomari de deniyor

hülya dedi ki...

benim eşimin ailesi mersinli yörüklerden onlardan çok duymuştum ıspıtı bugün pazara gittim aaaaa ne görüym ıspıt satıyolar 1 kilo aldım nasıl yapıldığını bilmiyordum çok teşekkür ederim bu bilgi için

anneanneninemekleri dedi ki...

Bende bugün aldım deniyeceğim ellerine sağlık,sevgiler

sohbet dedi ki...

canım bu bitki bizim burda baharda çok oluyor http://www.uyeliksiz.com/

Adsız dedi ki...

Isbıtı haşlayıp güzelce sıkmak lazım tüm suyunun gitmesi için. Soğanı sıvıyağda güzelce kavurun üstüne ısbıtları ekledikten sonra 1 yumurta kırıp 2-3 diş dövülmüş sarımsak ekleyin yemeyinde yanında yatın. Biz Kastamonulular böyle yeriz. Herkese afiyet bol şifa olsun.