istatistik

21 Ocak 2010 Perşembe

etli pazı sarma / etli kuru patlıcan dolması

etli pazı yaprağı ve etli kuru patlıcan dolma


ennn sevdiğim yemeklerden biri, annem ve kayınvalidem çok güzel yapar bu yemeği.





Malzemeler: (malzeme fazla gelebilir, olabilir insanlık halii.. fazla gelirse poşete koyup buzluğa atın , olur böyle şeyler...)
  • bir dizi kuru patlıcan 20-25 adet. ( ben daha fazlasınada hayır demem aslında..)
  • bir bağ pazı
  • yarım kg. orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1çay bardağıda ince bulgur
  • 2 adet iri soğan
  • 2 büyük boy domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz , kimyon, kırmızı ve karabiber
  • zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi yada limon
Yapılışı:
  • Dolma içini hazırlamadan önce kuru patlıcanları 10 dakika kaynar suda haşlayın, fazla değil yoksa doldururken dağılıyor.
  • Soğanı rendeleyin yada rondoda kıyın.
  • Bütün malzemeyi karıştırma kabında iyide yoğurarak karıştırın, malzeme özleşsin daha homojen ve tabi daha güzel bir tad elde edersiniz.
  • Kuru patlıcanların içini harçla doldurun. ( Tencereye dizerken iki patlıcanın ağzını birbiri içine geçirerek dizerseniz pişerken dağılma ihtimali olmaz, kayınvalidemden öğrendim ;)
  • Pazı yaprağı sarmasına gelince aynı işlemler onun içinde geçerli biraz haşlayın süzün damarları kısımları bıçak yardımıyla temizleyin çok büyükse yaprak ikiye bölün ve muska diye tabir edilen üçgen şekilde sarın.
  • Tencerenin üzerinden biraz tuz ve biraz daha zeytinyağı gezdirin.
  • Dolma ve sarmaların üstünü örtecek şekilde sıcak su koyup, üzerlerine bir tabak kapatın ve tencerenin de kapağını kapatıp, suyu hafif çekene kadar pişirin.
Afiyet olsun..

1 yorum:

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Annelerin yaptığı lezzetler ne kadarda başkadır.Hep göz kararı ama bir o kadarda nefis.Ellerinize sağlık.Sevgiler.