istatistik

19 Ocak 2010 Salı

Alman Pastası / Berliner

Berliner

Alman pastasının hamuru mayalı bir hamurdur.
Mayalı hamur işleriyle aram pek olmadığı için (ben yoğurunca genelde fazla kabarmazlar) hamurunu ekmek makinesine yoğurttuk.
İyi ki de öyle yapmışız, süper oldu.

Malzemeler:
Hamuru için :
1/2 su bardağı yoğurt
2 yumurta

1 çay bardağı şeker
5 su bardağı un

100 gr yumuşak tereyağ
1/2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz

yarım su bardağından az ılık su

Krema İçin : (Orjinal berliner kreması ahududu-frenk üzümlü reçel sürülerek yapılıyomuş..)
3 su bardağı süt
1 yumurta
5 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 pk. vanilya
üstü için.. pudra şekeri



Hazırlanışı:
1- Eğer makinanız varsa ekmek makinasında hazırlanış şekli :
Makinaya malzemeleri koyunuz. maya, şeker, un, ılık su, yoğurt, süt, tereyağ, (küp küp kesilmiş yumuşak yağ) tuz ve yumurtaları ekleyin. Hamur hazırlama modunda çalıştırın. Hamurunuz mayalandığında çıkarın. Hamuru unladığınız biz yüzeyde merdfaneyle 1-2 cm. kalınlığında açıp büyük ağızlı bir fincan ya da su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. (biz su bardağıyla yaptık)

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Üstüne yuvarlakları yerleştirin. 30 dakika mayalanmaya bırakın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Ya da;
2- Ilık su, süt, maya, şekeri karıştırın. 15-20 dakika bekletin. Diğer malzemeleri de mayalı karışımla karıştırın yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Mayalanması için 1 saat bekleyin. Mayalanan hamuru 1 cm. kalınlığında merdaneyle açın geniş bir bardak ağzı yardımıyla kesin. Mayalanması için yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Mayalanması için bir süre bekleyin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Soğuması için mutfak bezine koyun. Soğuduktan sonra hamburger ekmeği gibi ortasını kesin.




3- Diğer tarafta kreması için margarin ve vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın pişirin. Pişme süresi boyunca karıştırın. Koyulaşmaya, kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın. Margarini ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Krema ılıdıktan sonra kaşık yardımıyla içini doldurup ortasını ikiye kestiğiniz pastaların içine sıkıp kapayın.
Üstüne pudra şekeri serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun...

8 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Ne güzelde parlıyor kremalar aradan ah ah:)
ellerinize sağlık.

DUSBAHCESI dedi ki...

Cok guzel olmus, belli fotograflardan:) Ellerinize saglik. Afiyet bal seker olsun.

sarı mutfak-hande dedi ki...

ımmm bayılırım nefis olmuş
geçenlerde hamuruna biraz hindistancevizli kek un katılmışını yedim ayrı bir güzeldi deneyeceğim tavsiye ederim sanada
ellerine sağlık

Ayşegül dedi ki...

Sevgili adaşım :) alman pastaların çok cezbedici duruyor. küçükken çok yerdim evin karşısındaki pastaneden , onlar çikolatalı sos sürerlerdi üstüne tek fark. ama pudra şekerli süper. farkettim de bayağıdır yemiyorum. hemen yapmalıyım haftasonu, nası canım istedi... :)

ayşegül mutfakta dedi ki...

Handecim sağol bende deniycem bir dahakine ;)
Ayşegülcüm sağol afiyet olsun sanada şimdiden.. :)

sevimlimutfak dedi ki...

Çok güzel olmuşlar valla görüntünün güzelliğinden canım çekti. Hiç evde yapmadım ama en kısa zamanda yapılacaklar listesine alındı bile. Ellerine sağlık. Sevgiler...

fatoş ile esoş dedi ki...

merhaba ayşegül abla nasılsın gene güzel tarifler vermişsin hepsi çok lezzetli gözüküyor :) ellerine emeğine sağlık biz de esoşla ne zamandır blogla ilgilenemedik inş. telafi etcez görüşmek üzere kib aeo bay by

DATLIM dedi ki...

Çok güzel :)
ellerinize sağlık