istatistik

14 Şubat 2008 Perşembe

Kuru Biber/patlıcan Dolması



Son iki haftamız oldukça yoğundu bol bol davetlerimiz ve ziyaretlerimiz oldu..Tabii ben de bol bol fotograf çektim ;) Bu dolma eşimin kuzeni Aysel'den.. Eşim aslen Uşaklıdır.. Bende evlenerek sonradan olma bir Uşaklıyım. Tamamen yabancısı olduğum bu yörenin damak tadını zamanla sevdim.. İlk başlarda herşey çok acı gelmişti :) Uşağın tarhana çorbası ve kuru biberi meşhurdur mesela.. İkiside oldukça lezzetli ama bir o kadar da acıdır... Acı yemekte güney doğuyla yarışacak bir il göster deseniz ben Uşak ve Denizliyi gösterirdim. Acıyı gerçekten çok seviyorlar.. Genetik bir durum herhalde çünkü Bulut'unda acıya karşı ilgisi var. :) (Ellerine sağlık Aysel'cim herşey çok lezzetliydi..)
malzemeler:
kuru dolmalık biber/ patlıcan
2 soğan
1 bardak bulgur
1 bardak kırık pirinç
nane, tuz, k.biber, sumak
2-3 diş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 çay bardağı zeytin yağ
2 bardak ılık su
Önce sıcak tuzlu suda kuru biber/patlıcanlarınızı yumuşamaya bırakın.
Bir tencerede zeytinyağın içinde ince doğranmış soğanları pembeleştirin. Salçanızı ekleyin. Bulguru ve pirinçi yıkayın soğanlara katın. Sarımsakları sıkın, baharatlarla birlikte ekleyin. Ilıık suyunuzu ekleyin dolma içinizi diri bir şekilde pişirin. Altını kapatın. Kuru biberleriniz/patlıcanlarınız yumuşadığında içlerini %75 oranında doldurarak derin bir tencereye dizin. Dolmaların 1 parmak üstüne çıkacak kadar hafif salçalı su hazırlayabilirsiniz yada direk sıcak su koyabilirsiniz. (Damak tadınıza kalmış) Dolmalar pişince altını kapatın üstüne hafif zeytinyağ gezdirin dinlenmeye bırakın. Eğer denemek isterseniz bu resmini çektiğim dolmalar gibi (eşi byle tercih ediyor) piştikten sonra ayrıca fırına atarak üstü kızarana kadar pişirebilirsiniz.

8 yorum:

Acemi Şef dedi ki...

Ayşegülcüm şu acısı hariç dolma içlerini nasıl hazırlıyorlar anlatsan ne güzel olur :) O tarafların çok lezzetli olur ama ben henüz sırlarına eremedim :(

sarımutfak dedi ki...

slm cnm
ziyaretine teşekkür ederim.kuru dolmaya bayılırım.ellerine sağlık
iyi haftasonları dilerim sana

ugurbocegimleafiyetle dedi ki...

Burçdaşım merhaba, dolmalar nefis olmuş, aşağıdaki bazlamaya da bayıldım, şimdi olsada yesem sıcak sıcak, üzerine de tereyağı peynir hımmmmmm, bayıldım ellerine sağlık...

Aynur dedi ki...

arkadasinin eline saglik

cok aci olmasaydi alirdim patlicandan bir adet aama zira mideme dokunuyor:) dokunmasada yemiyorum zaten aci:) ama kuru patlican dolmasini cok severim

selam ve sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

ayşegülmutfakta dedi ki...

esracım içinde bulgur ve kırık pirinç var eşit oranda yazarım hayatım emrin olur öpüyorum..
sarı mutfağa bayıldım çok hoş şeyler vardı canım ellerine sağlık..
sanada merhaba burçdaşım:) evet bu bazlamanın sıcak ve taze olanına dayanılmaz gerçektende!
canım acısıda var bu biberlerin ama pek tercih etmiyorlar bende yiye yiye zamanla alıştım yinede 1-2 tane yeem yeterli oluyor fazla fena yakıyor :)

Tuğba dedi ki...

Merhaba Ayşegülcüm,
yeni tarifler eklemişsin haberim yok:(
bazlamaya bayılırım,resme baktıkça kokusu burnumda tüttü resmen:)
kuru biber ve patlıcanı annem de çok güzel yapar.Benim dolaptada var kurular dolmayı ve pişmeyi bekliyorlar ama nerde o marifetli kişi bu konuya el atacak:))
Ellerinize sağlık canım..
sevgilerimle..

ayşegülmutfakta dedi ki...

tuğbacım normal dolmadan daha basit aslnda atıver bi el ;)öpüyorumm

pelincelezzetler dedi ki...

Offf çok güzeller çok,annem çok sık yapar....Canım çekti şimdi..
öpüyorum