istatistik

23 Ocak 2008 Çarşamba

Bereketin Simgesi Aşure..



Geçtiğimiz günlerde bereketli aşuremiz, dünyanın en iyi 12 tadı arasına girdi.. Muharrem ayının dostluk ve barış simgesi... Hz. Nuh Peygamberin gemisi, tufan sona erip, karaya oturduğunda, gemidekiler şükretmek için bir kutlama yapmak isterler. Ama geminin yiyecek ambarları tamtakır sayılır. Bunun üzerine gemidekiler yiyecek ne bulurlarsa bir araya getirerek bir çorba pişirirler.. Biraz ondan, biraz bundan...ve aşure ortaya çıkar.. Aşurenin nasıl bulunduğuyla ilgili benim bildiğim hikaye budur..
Aşureyi emziren annelere şiddetle tavsiye ederim, çok yağlı, besili ve kaliteli bir sütle bebeğinizi beslemenin sırrı tabak tabak aşureden geçer.. Emzirdiğim dönemde aşure ayındaki süt üretimim holstayn ineğini geçmişti :)


İnşallah bizde, her sene olduğu gibi aşuremizi yapacağız.. Bereketli bir yıl geçirmek dileğiyle..



Malzemeler;


2 su bardağı aşurelik buğday


1 su bardağı nohut


5 su bardağı tozşeker


1 su bardağı kuru fasulye


4 lt kadar su

1 su bardağı kuru üzüm


1 su bardağı doğranmış kayısı


1 çay bardağı doğranmış kuru incir (fazlası bozuyor)


1 portakal (kabukları soyulmuş, doğranmış)


1 limon kabuğu rendesi


5-6 tane karanfil


Süsleme için;1 su bardağı kuş üzümü


çekilmiş ceviz içi,


antep fıstığı,


fındık,


tarçın, nar taneleri ( istediğiniz gibi süsleyin :) )



Buğday, fasulye, nohut yıkayıp, bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 4 lt. su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynatın.









Fasulyeyi, nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.








kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri doğrayın hepsini bir kapta yarım saat kadar haşlayın.



Buğday taneleri iyice
yumuşa-

yıncaya kadar
yaklaşık 3 saat
kısık ateşte
arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın
suyu kıvamlı bir
hal alınca, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ve inciri ilave
edip karıştırın. Doğranmış portakalları ve karanfilleri ekleyin. Limon kabuğu rendesini ekleyin. Koyu kıvama gelene kadar kaynatın.

Şekeri ilave edin. Bir saat kadar kaynattıktan sonra ateşten indirin. Sıcakken kaselere boşaltın.



Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek konu komşuya, akrabaya bol bol dağıtın. Bereketli olsun..

1 yorum:

Pelin dedi ki...

Ellerine sağlık,hemde çok güzel fotoğraflamışsın.