istatistik

26 Nisan 2009 Pazar

Topik Kurabiye

Her sene şubattan marta geçiş esnasında aşermelerim başlıyor.. Bir sabızsızlık, bir huysuzluk.. Şu mereti tuzlayıp, tuzlayıp çatlayana kadar yemezsem geçmiyor bu hallerim.

Bundan 4 sene önce şubat ayında henüz 2 aylık hamileykende aynı aşermeyi yaşamıştım sağolsun canım kocam miniminnacık bir paket erik bulup yetiştirmişti jet hızıyla!

O sene, hamilelik bahanesiyle daha erken yemiş olmam dışında her sene aynı süreci yaşadığımdan bunu aşermeden saymalımıyız hala şüphe içerisindeyim. :)

İlk baharda çıkan ve yenilen her türlü meyve/sebzenin
içinde baharın o cıvıltılı canlandırıcı,
tazeleyici etkisi olduğunu düşünmüşümdür.
Haksızda değilmişim yeşil erikte bunlardan biri.
Uzmanlar, eriğin vücuda güç ve enerji vererek, beden ve zihin yorgunluğuna iyi geldiğini belirtti. Erik kansızlığa iyi geldiği gibi kabızlığı da gideriyor. İştah açıcı bir meyve olan erik hazmı kolaylaştırıyor. İdrar söktürücü özelliği de bulunuyor.
Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olarak, böbrekleri dinlendiriyor. Romatizmaya da iyi geliyor.

Bizim dışımızda Can eriği böyle yeşil yeşil tüketen başka ülkede yokmuş, valla ben diyenlerin yalancısıyım. Varsa bilen çıkıp söylesin..

Geçelim yeni tarifimize, bunu çok beğendim aslında orjinal hali bilinen ölçülerde avuç içi kadar bir kurabiye.. Ama arkadaşım bunun ağızda çok dağılması hafiften leblebi tozu etkisi bırakması münasebetiyle, fındık kadar tek lokmalık yapıp yenmesinin daha uygun olduğunu söylüyor. Öylede yapıyor gördüğünüz üzere.. Gerçektende böylesi daha iyi.. Dökülmüyor saçılmıyor yaparken daha fazla zaman harcandığı bir gerçek ama doğum günü partilerinde falan çok cici duruyor ..




Malzemeler :
1 yumurta
1/2 pk. margarin/tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı mısır nişastası
1/2 çay bardağından un
Kabartma tozu

vanilin

Yapılışı:
Yumuşamış olan margarin veya tereyağını pudra şekeri ile iyice ezin. Üzerine diğer malzemeleri de katarak bir süre yoğurun ve hamur kıvamına getirin. ( Başta hamur kırıntı halinde olabilir, korkmadan yoğurmaya devam edin, hamur haline geliyor.) Ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak tepsiye dizin ve ısınmış 175 C fırında üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık 30-40 dk sürebilir.

Üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.. Şirincim eline sağlık!

9 yorum:

zerrin - misss dedi ki...

ayşegülüm, o yeşil erikler bana kötü kötü bakıyorlar. Unutmuştum ben eriği.. Pazardada görmedim ondandır sanırım. Eve gider gitmez bahçedeki erik ağacına dalayım. gerçi istediğim gibi çatur çutur olmuyor o erik ağacındakiler.

Uff yaa. Canım çekti :)

kurabiyede harika ayşegül.

ellerin dert görmesin. Acaba lefkoşadaki kapalı pazarda erik varmıdır. ben bi gidip bakiimmm.....

kirazdünyası dedi ki...

bu ara canım nasıl kurabiye istiyor zaten anlatamam.
pazar günü denediğim bir tarif tam bir facia olduğu için hala bu isteğim geçmiş değil :)

ellerine sağlık

angel dedi ki...

selam arkadaşım,ınsan eriğe olan sevgısını bu kadarmı guzel anlatır.nasıl canım çektı anlatamam :))
kurabıyelere zaten laf yok.paylaşım için saol...

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

~erikler ye beni dermiş gibi.henüz erik tatmadım nasipse en kısa zamanda.kurbişlerin nefis görünüyor.ellerine sağlık.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Hahaha eski ağza yeni tad deriz biz o sene ilk defa tattığımız bir yiyecek olduğunda :) Erik için henüz söylemedim ama canım çekti doğrusu.. Kurabiyeler çok hoş,ellerine sağlık Ayşegül'cüm..

birdilimdus dedi ki...

Evet yaaaa nihayet erik çıktı da yemeye başladık.

sevgiler,
Evren

SOFRAM dedi ki...

Eriği ben de çok severim,bu yıl ilk eriğimizi de annemlerin bahçede tattık.Erik sevgini de çok güzel dile getirmişsin canım.

Kurabiyeler de harika görünüyor,senin de arkadaşının da ellerine sağlık canım, sevgiler...

Feyza Fidan dedi ki...

Ayşegülcüm pek mini mini bu kurabiyeler, bayıldım valla..Herhalde ben avuç avuç yersem anca keser beni :))

yeşim dedi ki...

gerçekten çok cici bu kurbişler


ellerine sağlık
sevgilerr