istatistik

31 Ocak 2008 Perşembe

mısır keşkeği



Keşkek
Keşkekten yapılan çorbayı bilmeyenler için önce kısaca keşkeğin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatayım. Yaprakları temizlenip fırınlarda kurutulan ve koçanlarından ayıklanmış mısır taş dibekler arasında çekilerek kırılır. İçine kuru barbunya katılarak kışlık saklamaya alınır. Buna keşkeklik deriz. ( bakınız yukarıdaki resim) Çok besleyici ve çok lezzetlidir keşkek çorbası. Çömlekte ocak üstünde ağır ateşte kaynatarak yapılanı pek bi lezzetli olur dadından yenmez valla. Ama siz es kaza böyle yapılmış keşkeğe denk gelirseniz yememezlik yapmayın benden söylemesi ;)


Malzemeler:

1 çorba kasesi kadar(Keşkeklik denilen) dövülmüş mısır ve kuru barbunya(veya fasulye) karışımı
3 yemek kaşığı tereyağ

2 soğan soğan

tuz, kırmızı biber

gelelim yapılışına; keşkeklik aşımızdan bir çorba kasesi kadar alır ve tercihen düdüklüde veya çömlekte ağzı kapalı olarak uzun süre pişiririz. Soğan yemeklik doğrar ve tereyağda kavuruz. Üstüne kırmızı toz biber katar yakmadan şöyle bir çeviririz ve keşkeğimize katık yapıp yenecek hale getiririz. Oh oh miss gibi.. afiyet olsun…

Mısır keşkeğini yapan ve blogunda yayınlayan bir diğer arkadaşımın linkide burada; http://nurtenakca.blogspot.com/search/label/%C3%87orbalar




4 yorum:

Tuğba dedi ki...

Günaydın Ayşegülcüm,
keşkeğe bayılan biri olarak yazını keyifle okudum.Bizde keşkeklik buğdayla yapılır keşkek.Ben Yalvaçlıyım ama Aydın'ın keşkeğinin üstüne su dökemez bizim keşkek.Aydın'da keşkeğin içine giren etleri öyle bir didikler tel tel ayırırlar ki içinde et olduğuna inanmazsın,kaybolur gider:)
Benim en sevdiğim yemek barbunyadır,barbunyalı keşkek mükemmel olmalı..ellerine sağlık canım:)
sevgiler..
http://www.keyiflimutfagim.com/

ayşegül dedi ki...

tuğbacım teşekkürler :) blogunu severek takip ediyorum canım

Tuğba dedi ki...

Sağol canım,bende linkini bağlantılarıma ekliyorum canım:)

pelincelezzetler dedi ki...

Adü bende ilk kez gördüm bu yemeği..Ellerine sağlık.